IZBOR NAJBOLJIH PARAOLIMPIJACA CRNE GORE

slika 9

Na svečanoj akademiji, povodom deset godina međunarodnog priznanja Paraolimpijskog komiteta Crne Gore, dana 22. novembra 2019. godine, u hotelu „Ramada“ u Podgorici, uručena su priznanja najuspješnijem crnogorskim paraolimpijcima za tekuću godinu.

Za najboljeg sportistu, već treći put, izabran je stonoteniser Filip Radović koji je u ovoj godini osvojio srebrnu medalju pojedinačno i bronzanu ekipno na seniorskom prvenstvu Evrope u Helsingborgu,

Filip Radović je bio zlatni na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u Lahtiju, u konkurenciji igrača do 23 godine, a osvajao je i medalje na mastersima u Linjanu, Laškom i Lahtiju.

Trenutno zauzima treće mjesto na seniorskoj rang listi u klasi S10, dok je u konkurenciji juniora na čelnoj poziciji.

Iskremo se nadamo da će nas naredne godine obradovati medaljom i sa olimpijskih igara koje će se održati u Tokiju, što bi u potpunosti ispunilo njegovu izuzetno uspješnu karijeru.

Najuspješnija reprezentacija je stonoteniska reprezentacija Crne Gore, koja je u sastavu Filip Radović, Luka Bakić i Dejan Bašanović osvojila bronzanu medalju na EP u Helsingborgu, prvu ekipnu u istoriji crnogorskog paraolimpijskog sporta, dok je najuspješniji trener Nikolae Lupulesku, trener Filipa Radovića i stonoteniske reprezentacije Crne Gore.

Najuspješniji mladi sportista je džudista Adnan Kujović, koji je bio četvrti na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u konkurenciji osoba sa smetnjama vida, a priznanja su za izuzetan sportski rezultat dobili i šahista Predrag Nikač, zlatni sa pojedinačnog svjetskog prvenstva za osobe sa smetnjama vida iz Kaljarija, kao i golbal reprezentacija Crne Gore, koja je igrala finale Evropskog prvenstva C divizije u italijanskoj Lakvili.

Svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj predstavnika državnih i lokalnih institucija, privrednih subjekata, nevladinog sektora i medija koji u konktinuitetu prate i izvještavaju o rezultatima crnogorskih paraolimpijaca.

U svečanom dijelu, osim predsjednika Paraolimpijskog komiteta Crne Gore, g-dina Igora Tomića, prisutnima su se obratili i ministar sporta i mladih, g-din Nikola Janović, kao i predsjednik Evropskog paraolimpijskog komiteta, g-din Ratko Kovačić.