NENAD JOVIĆEVIĆ, direktor modne agencije “SUPERSTAR MODEL AGENCY”

IMG-6bee5768b80a32aee7921beac44a9978-V

Predstavljamo vam intervju koji je predsjednik skupštine Udruženja paraplegičara Podgorica, Nebojša Miranović, vodio sa g-dinom Nenadom Jovićevićem, direktorom modne agencije “SUPERSTAR MODEL AGENCY”, na temu “Osobe sa invaliditetom kao manekeni i modeli”.

Kada se pomenu osobe sa invaliditetom, kakvu asocijaciju imate?

Kada se pomenu osobe sa invaliditetom, moja asocijacija je, da su to osobe koje su jako prijatne, vesele, druželjubive, potpuno ravnopravne osobama bez invaliditeta, koje mogu dosta toga dobrog da daju i doprinesu društvu.

Kao aktivista u promociji mogućnosti i potreba osoba sa invaliditetom, uočio sam da je svijet mode veoma afirmativno naklonjen osobama sa fizičkim invaliditetom. Tačnije rečeno, osobe sa fizičkim invaliditetom, koje ispunjavaju norme neophodne za profesiju modela – manekena, se pojavljuju na mnogim modnim revijama. S tim u vezi, recite mi da li ste imali prilike prisustvovati revijama na kojima su nastupali modeli sa fizičkim invaliditetom?

Iskreno, ja lično do sada nisam prisustvovao revijama u kojoj su bili i modeli osobe sa invaliditetom, zato što sam odnedavno počeo da se bavim poslom direktora modne agencije, ali se nadam, da ću imati priliku da budem dio jedne takve priče gdje će modeli biti i osobe sa invaliditetom. Mada je agencija u kojoj sam direktor ranije radila revije sa osobama sa invaliditetom i imaju to iskustvo.

Recite mi, da li ste i u kojoj mjeri kao građanin, do sada bili u kontaktu sa osobama sa invaliditetom?

Ja sam cio svoj život bio u kontaktu sa osobom sa invaliditetom, štaviše moj pokojni otac je bio lice sa invaliditetom (nije imao desnu šaku) i po ničemu kao takav nije zaostajao za nijednom osobom bez invaliditeta.

Da li vam je bliska mogućnost da kao agencija koja obrazuje i promoviše manekene i manekenke “otvorite” svoju agenciju za osobe sa fizičkim invaliditetom, koji ispunjavaju uslove potrebne za bavljenjem manekenskim pozivom?

Naravno da kao agencija razmišljamo i u tom pravcu jer smatramo da među osobama sa invaliditetom i te kako ima onih koje ispunjavaju uslove potrebne za bavljenje manekenskim pozivom.

Da li ste vi lično imali kao saradnika, osobu sa fizičkim invaliditetom?

Da, jesam. U radnom angažovanju prije ovog, radio sam sa osobom koja je lice sa invaliditetom (oba donja ekstremiteta) i jako dobro smo funkcionisali i on je veoma korektno obavljao svoje svakodnevne obaveze i dužnosti.

U kojoj mjeri, možete posredstvom medija dobiti informaciju o integracijama osoba sa invaliditetom kao i o njihovim radnim mogućnostima?

Mislim da smo dobro informisani o integracijama osoba sa invaliditetomi i njihovim mogućnostima posredstvom medija, ali iskreno, lično mislim da bi to moglo da se podigne i na malo veći nivo, da građani shvate i da su osobe sa invaliditetom radno sposobne kao i za sve ostale izazove koje život nameće.

 Da li ste razmatrali mogućnost da kao agencija, odnosno, poslodavac angažujete, zaposlite osobu sa fizičkim invaliditetom koja ispunjava norme neophodne za rad u vašoj agenciji?

Zasto da ne? Vjerujem da među osobama sa invaliditetom postoje i one koje mogu da se bave modelingom, a samim tim postaju dio našeg tima (naše porodice) i nudi im se mogućnost pored zarade, da se lijepo zabave, druže i da putuju svuda po svijetu.

Da li vam je prihvatljiva mogućnost da dio vašeg slobodnog vremena izdvojite za volontiranje u organizacijama koje se bave zaštitom lica sa fizičkim invaliditetom?

Naravno da nam je prihvatljiva mogućnost volontiranja u organizacijama koje se bave zastitom lica sa invaliditetom i uvijek ćemo se rado odazvati pozivu.