Intervju | Andrej Đelošević trener kik boks kluba 081

IMG_0274

Poštovani prijatelji.

Moj sagovornik je gospodin Andrej Đelosevic, bivši takmičar u kik boksu . Gospodin Djelosevic, je sportsku karijeru u borilačkom sportu kik boksu zapoceo 2005 godine. U okviru WAKO federacije bio je  učesnik i osvajač kako na državnim tako i na medjunarodnim takmičenjima. Osnivač je i licencirani trener kik boks kluba 081 iz Podgorice. Takodje Andrej je vođa navijaca reprezentacije Crne Gore.

  Tema razgovora je “Osobe sa invaliditetom i borilački sportovi – samoodbrana“. Ovaj razgovor je nastavak dobre saradnje koje ima Udruženje paraplegicara Podgorica sa istaknutim pojedincima koji svoim radom reprezentuju glavni grad Podgoricu, kao i drzavu Crnu Goru.

Razgovor vodio predsjednik Skupštine Udruženja paraplegičara Podgorica, Nebojša Miranović.


  • Vi ste trener kik boks kluba 081  iz Podgorice. Da li postoji mogućnost da se osobe sa lakšim fizičkim invaliditetom, kao i osobe sa paraplegijom (korisnici invalidskih kolica) interesuju za mogućnost treninga samoodbrane u klubu koji vodite. Kada ovo pitam, mislim prije svega na ručne tehnike samoodbrane, koje gravitiraju ka bokserskim tehnikama?

Obzirom da nemamo svoju salu , već koristimo termine u sali u kojoj treniramo ,  jedan je od razloga što mi nemamo sekciju sa takvom vrstom treninga .

Takodje jedan od razloga je što do sad niko nije pokazao intersovanje za takav vid treninga pa samim tim u klubu nikad nismo razmatrali  opciju o nekim sličnim aktivnostima. Smatram da je takve trenige izvodljivo organizovati u našem klubu u vidu seminara koji bi bili organizovani na nedjeljnom odnosno mjesečnom nivou, dje bi osobe sa lakšim fizičkim invaliditetom mogle da steknu  iskustvo tj. upoznaju se sa tehnikama samoodbrane .

  • U kojoj mjeri je moguće prilagoditi, treninge, potrebama i mogućnostima osoba sa lakšim fizičkim invaliditetom kao I osobama sa paraplegijom (korisnici invalidskih kolica)?

Treninzi bi se definitivno razlikovali od standardnih treninga kik boksa , baš iz razloga što ih je potrebno prilagoditi osobama sa lakšim fizičkim invaliditetom , međutim potrudili bi se da ih što više primaknemo standardom treningu  i svakao smatram da bi to bilo jedno novo i korisno iskustvo za polaznike seminara .

  • Da li ste vi kao i ostali  treneri kik boks kluba 081 u Podgorici, otvoreni za saradnju odnosno za treniranje osobe sa lakšim fizičkim invaliditetom, kao i osoba sa paraplegijom (korisnici invalidskih kolica)?

Obzirom da slične aktivnosti nismo imali u našem klubu, a tema nam je veoma interesantna, voljni smo da izadjemo u susret budućim polaznicima  i gore pomenuti seminar bi bilo moguće organizovati .

 

Dragi prijatelji u nastavku slijede video zapisi koji svjedoče o mogućnosti prilagođavanja treninga boksa,  za potrebe osoba sa invaliditetom,

Slijede video zapis takmičarskih mečeva u boksu u za lica sa invaliditetom,