Intervju Nebojše Miranovića – predsjednika skupštine Udruženja paraplegičara Podgorica sa Mladenom Jokmanovićem, majstorom borilačkih vješina

46137467_984983098352486_2650213628740894720_n

Poštovani prijatelji,

Moj sagovornik je gospodin Mladen Jokmanović, diplomirani prevodilac engleskog i francuskog jezika – Institut za strane jezike- Univerzitet Crne Gore. Završio specijalističke postdiplomske studije prevodilaštva, engleski jezik. Majstor je Brazilskog jiujitsu-a, crni pojas pod Andre „Tim“ Monteirom, A-Force BJJ International, NjuJork, SAD. IBJJF registrovani crni pojas, takmičar i sudija u brazilskom džiu džicu. Takođe, gospodin Mladen Jokmanović je majstor Judo-a crni pojas 4. DAN, kao i majstor Jujitsu-a crni pojas 3. DAN. Sertifikovani je trener za snagu i kondiciju boraca (UNGD Gym, SAD). Trener kluba brazilskog džiu džicua Mata Leao i džudo kluba StaraVaroš Volcano. Kao prvi crnogorski državljanin sa licencom instruktora Brazilske džiu džice i grapplinga, 2006. godine osniva prvi klub brazilskog džiu džicua u Crnoj Gori „Mata Leao“. Moj uvaženi sagovornik je bio selektor na prvom pojavljivanju Crne Gore u grappling na prvenstvu svijeta 2010, Hrvatska, kao i trener prve Grappling reprezentacije Crne Gore, 2011 Beograd, Srbija Brazilian. Gospodin Jokmanović ima trenersku i takmičarsku specijalizaciju i usavršavanje u Njujorku, SAD, u čuvenoj A-Force jiujitsu International akademiji i Renzo Gracie Akademiji, gdje je imao priliku da uči od najboljih i trenira sa najboljima na svijetu u brazilskom dziu dzicu-u, MMA i rvanju. Mladen Jokmanović je u toku boravka u Americi 2017. godine osvojio 8 medalja na 5 takmičenja medju kojima se posebno ističu dvije bronze sa Panameričkog šampionata (Sjeverna i Južna Amerika).
Tema razgovora je “Osobe sa invaliditetom, saradnici ili marginalizovana grupa“. Ovaj razgovor je nastavak dobre saradnje koju ima Udruženje paraplegicara Podgorica sa istaknutim pojedincima koji svoim radom reprezentuju glavni grad Podgoricu, kao i državu Crnu Goru.
Udruženje paraplegičara Podgorice je osnovano 20. 02. 2002 godine i broji više od 250 registrovanih članova. Članstvo čine osobe sa povredama kičme, oboljeli od dječije paralize, lica sa amputiranim ekstremitetima, kao i druga lica sa srodnim dijagnozama.
Misija Udruženja je: Ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom predviđenih međunarodnim standardima kroz poboljšanje izuzetno teškog socijal-ekonomskog statusa, izmjene i dopune pravne regulative i integracija u društvene tokove.
Cilj Udruženja paraplegičara Podgorica je podizanje svijesti javnosti o pravima, potrebama i mogućnostima osoba sa invaliditetom kao i poboljšanje ekonomsko socijalnih uslova života osoba sa invaliditetom kako na opštinskom tako i na državnom nivou.
Razgovor vodio predsjednik Skupštine Udruženja paraplegičara Podgorica, Nebojša Miranović.
Ovaj razgovor će biti postavljen na facebook profilu i internet stranici Udruženja paraplegičara Podgorica.

• Kada se pomenu osobe sa invaliditetom, kakvu asocijaciju imate?
Pomislim prije svega na osobe koje moraju biti veliki borci, a prva asocijacija su mi jedan veliki majstor brazilskog džiu džicua Jean Jacques Machado kao i takmicari u borilackim sportovima, moj prijatelj, Matt Betzhold, Kyle Maynard i Nick Newell.

• Recite mi, da li ste i u kojoj mjeri kao gradjanin, do sada bili u kontaktu sa osobama sa invaliditetom?
Moram priznati, vrlo malo.

• Da li ste kao gradjanin, za poslovnog saradnika imali osobu sa fizičkim invaliditetom?
Da mogu da se sjetim, samo vas gospodine Miranovicu i pravi ste profesionalac.

• U kojoj mjeri, možete posredstvom medija dobiti informaciju o integracijama osoba sa invaliditetom kao i o njihovim radnim mogućnostima?
Donekle. Zasigurno mnogo više nego prije. U poslednje vrijeme čujem i naiđem na neke emisije ali pretpostavljam da ima još prostora za tu temu u medijima.

• Da li ste imali prilike da kao student upoznate i sarađujete sa kolegama studentima sa fizičkim invaliditetom?
U studentskoj fazi nisam upoznao nijednog kolegu sa fizičkim invaliditetom.

• Kako, kao gradjanin Podgorice, ocjenjujete pristupačnost gradske sredine za osobe sa fizičkim invaliditetom?
Ne razumijem mnogo ali primjecujem da je uži centar prilagođen osobama sa fizičkim invaliditetom.

• Gospodine Jokmanoviću, vi ste majstor brazilskog dziu dzicua, zatim Judo-a crni pojas 4. DAN, kao i majstor Jujitsu-a crnipojas 3. DAN. Imate veoma bogato iskustvo u borilačkim sportovima. Shodno pomenutom, imate iskustvo rada u SAD. Recite mi da li ste tokom boravka i rada u SAD imali prilike gledati i trenirati osobe sa fizičkim invaliditetom?
U toku moje karijere imao sam prilike da vidim osobe sa invaliditetom u akciji, kako vježbaju ali i kako se bore, čak je na prvenstvu svijeta 2011. godine, moj prijatelj Matt Betzhold iz SAD osvojio bronzanu medalju na ovom takmičenju iako mu je jedna noga amputirana od koljena ka dolje, znači borio se sa ljudima bez invaliditeta. Radi se zaista o izvanrednom borcu i to je veoma rijedak podvig. U Njujorku sam imao prilike da vidim još jednog borca sa amputiranom nogom koji se bori u diviziji početnika.

• Vi ste trener kluba brazilskog džiu džicua Mata Leao i džudo/ džu džicu kluba StaraVaroš Volcano. Da li postoji mogućnost da se osobe sa lakšim fizičkim invaliditetom, kao i osobe sa paraplegijom (korisnici invalidskih kolica) interesuju za mogućnost treninga samoodbrane u klubu koji vodite?
Naravno, ukoliko postoji volja i zelja kod vjezbača uvijek postoje elementi koji se mogu prilagoditi svima koji žele da uče.

• U kojoj mjeri je moguće prilagoditi, treninge potrebama i mogućnostima osoba sa lakšim fizičkim invaliditetom kao i osobama sa paraplegijom (korisnicima invalidskih kolica)?Siguran sam da postoje elementi borilačkih sportova kojim se ja bavim koji mogu uspješno da se prenesu osobama sa lakšim fizičkim invaliditetom kao i osobama sa paraplegijom. Kao što rekoh gledao sam brojne uspješne slučajeve koji su isti ili slični a istakao bih da je mozda brazilski dziu dzicu u ovom slučaju najprilagodljiviji zbog toga što taj sport nema udarce i nije striktno vezan za stojeći stav.

• Da li vam je prihvatljiva mogucnost da dio vašeg slobodnog vremena izdvojite za volontiranje u organizacijama koje se bave promocijom mogućnosti i potreba lica sa fizičkim invaliditetom?
Definitivno. Evo dobre ideje, raspoložen sa da održim seminar/trening samoodbrane sa elementima iz borilačkih vještina kojim se ja bavim svim licima sa fizičkim invaliditetom koji su vaši članovi i koje zanima ova materija.

Poštovani prijatelji, na linku koji slijedi možete vidjeti primjer, mogućnosti, osobe sa invaliditetom vezane za treniranje borilačkih sportova. Napominjem, da primjer koji gledate nije pravilo po kojem svako od nas sa invaliditetom može biti spreman na treninge i takmičenja. Veoma su rijetki pojedinci sa invaliditetom, koji su nakon višegodišnjeg napornog rada uspjeli dostići visoke norme i vrhunske rezultate u borilačkim sportovima. Svakako primjer koji je pred vama predstavlja motivaciju za svakoga od nas sa invaliditetom, da procijeni sopstvene mogućnosti i ako može, počne sa treniranjem.